Dnes má svátek Irena , zítra slaví Rudolf .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kocka.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Jindra Hojer pokřtil knížku

Dnes téměř pětadevadesátiletý Jindra Hojer posloužil před desítkami let jako inspirace spisovateli Jaroslavu Foglarovi při psaní jeho legendárních Rychlých šípů. Ač profesí chemik, i on sám je dnes spisovatelem. V pardubickém Knihkupectví Mozaika pokřtil svoji knížku Záhadné hlavolamy pro chytré hlavičky. Nejen o ní, ale také o vzpomínkách na Foglara alias Jestřába nebo Sluneční zátoku, jsme si povídali v našem rozhovoru.

 

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Rychlonožka, Červenáček a... ano, Jindra Hojer. To byla parta, jejíž dobrodružství hltaly tisíce kluků už před sedmdesáti lety a hltají je stále. Desítky let také kluci pátrali, jestli si tuhle pětici kamarádů Jestřáb alias Jaroslav Foglar vymyslel nebo zda skutečně žili. Červenáček, skutečným jménem Václav Černý, byl reálná postava. A Jindra Hojer? To je téměř pětadevadesátiletý vitální Pardubák, který nedávno pokřtil v Knihkupectví Mozaika svou novou knížku hlavolamů.

Vím, že Jaroslav Foglar použil vaše jméno a skutečnou předlohu měl i v postavě Červenáčka. Co ti ostatní kluci?

To je fantazie Jaroslava Foglara neboli Jestřába. My jsme v oddíle jenom diskutovali o Mirkovi Dušínovi. Měl jsem výborného kamaráda, to byl taky Mirek, byl to nejrychlejší běžec v oddíle, ale ostatní říkali, že to nebude on. Jestřáb nám to samozřejmě neprozradil.

Zajímavé ale je, že když jsem se přestěhoval do Domova pro seniory, kde jsou většinou ženy, tak prvnímu mužskýmu, se kterým jsem se seznamoval, jsem říkal »já jsem Jindra Hojer«. A on mi odpověděl »já jsem Metelka«...

Poznáváte se i v některých knížkách, které Jestřáb napsal? Nebo poznáváte zážitky, které se vám staly na táborech nebo výpravách?

V Rychlých šípech je třeba pejsek Bublina. Toho jsme sebrali jednou na konečný osmnáctky v Podbabě. Chudinka tam seděl opuštěnej, každej jsme ho pohladil a on pak s námi šel na výpravu. V poledne jsme si vařili polívku a každej měl chleba s něčím a tomu pejskovi něco dal. Odpoledne pak s námi hrál fotbal, lítal za merunou. A když jsme se vraceli zpátky, tak zas na té konečné zůstal smutně sedět a nám ho bylo líto, že jo. Jeden z kluků, Samson jsme mu říkali, že ho vezme domů. Ten pes, jak to slyšel, tak skočil do tramvaje a jel s ním. Příští neděli šel zase s námi a my mu začali říkat Bublina. Měl to ucho sklopený... Takže jsme získali oddílovýho psa.

Takže to je další reálná postava.

Jo, to je další reálná postava. A taky ten tobogán existoval. No, my jsme tomu říkali hrdě tobogán, ale byly to dva kůly zatlučený a na tom prkno. Na tom jsme sjížděli do vody.

Při ranním nástupu Jestřáb povídal »dneska přijede redaktor Hájek a bude fotografovat, tak se nějak chovejte«. To byl známej fotograf, měl novej aparát, Leicu. No a chtěl fotografovat i tobogán. Jenže z jedný strany mu šlo sluníčko do objektivu, z druhý strany bylo špatný pozadí, ze třetí tam neměl tobogán, tak si vyhrnul kalhoty a vlezl do Sázavy. Ale na řadu přišel zrovna Červenáček, což byl v dobrým slova smyslu rošťák. A zatímco ostatní jezdili způsobně a ve vodě to trochu žbluňklo, Vašek roztáhl nohy a ruce a sjel. Šlouchlo to, Hájek byl mokrej, Leica byla mokrá... Ale dostal se na titulní stránku.

Kolik z toho, co Foglar napsal, je odraz skutečných příhod a kolik je fikce?

S Jestřábem jsem prožil tři tábory. Dvakrát jsem byl ve Sluneční zátoce a jednou na Moravě na řícce Chvojnici. To byly krásný chvíle a ty jsou popsaný. Oddílový schůzky, družinový... Některý příběhy jsou skutečný, ale většina je fantazie Jestřába. Co je pravda, to je knížka Tábor smůly, tam je hodně příhod skutečných.

Skočím z minulosti do současnosti. Pokřtil jste svou knížku hlavolamů, která se docela slušně prodává, to vám asi udělalo radost, ne?

Nás to překvapilo. Hlavně teda to, když to nakladatel dal na ten hithit (crowdfundingové stránky - pozn. red.), kde jsme potřebovali osmdesát tisíc. A sešlo se dvě stě osmdesát. Takže musíme vydat ještě jednu.

Ta vyjde ještě letos, že?

Už je hotová, ještě do ní dávám obrázky, aby to bylo trošku jiný. Kdy vyjde, to nedovedu odhadnout. Možná někdy koncem června, když to dobře půjde.

 

Hlavolamy od Jindry

 

Hlavolamy bavily Jindru Hojera celý život a nyní se o ty nejlepší podělil se svými čtenáři. Se křtem publikace Záhadné hlavolamy pro chytré hlavičky pomohl Jindrovi profesor pražské AMU, kytarový virtuóz Štěpán Rak a fronta na ní a na autogram před Knihkupectvím Mozaika nebrala konce. Koupit si ji tam můžete stále, knihkupectví ji dokonce nabízí v unikátní limitované edici společně s ježkem v kleci. Tak si pospěšte, než se o tom dozví Širokko nebo Vontové!!!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 67 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg