Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

vercaK02.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Pardubický Febiofest přinese opět netradiční projekci na netradičním místě

tiskovka_11Pardubická část Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest 2017 letos přinese řadu novinek, které ostatní regionální Febiofesty nenabízejí: tou nejzásadnější je akcent na propojení filmu s architekturou, konkrétně s architektonickou modernou a dílem jejího nejvýznamnějšího tuzemského představitele Josefa Gočára. Dalším překvapením pardubického Febiofestu bude netradiční projekce na netradičním místě – tentokrát ve Winternitzových neboli Automatických mlýnech. A mimořádná bude i velká výtvarná soutěž pro malé diváky, která proběhne v rámci minipřehlídky Febiofest Junior a v níž bude hrát hlavní roli filmový plakát! Febiofest začíná v Pardubicích 10. dubna, na filmy můžete vyrazit od úterý do čtvrtka 13. dubna.

Všechny novinky letošního pardubického Febiofestu souvisejí se změnou organizátora - pořadatelství se po letech opět ujala společnost Cinema Time, která v Pardubicích už 12 let organizuje největší letní kino v republice. „Febiofest byl pro mě od začátku srdeční záležitostí“, říká Jan Motyčka ze společnosti Cinematime, „nejen proto, že nabízí publiku netradiční filmy, které v běžné distribuci nejsou k vidění, ale i proto, že mám Febiofest bytostně svázán s jeho zakladatelem Fero Feničem, s nímž mě navíc pojí dlouholeté přátelství. Fero se ale před lety z aktivního pořádání festivalu stáhnul, takže jsem trochu ztratil důvod, proč regionální část pořádat. Fero je ale čestným prezidentem Febiofestu a po jedné z našich debat na konci loňského roku v nás opět vzbudil chuť a motivaci, takže jsme se rozhodli s kolegou Tomášem Drechslerem opět pardubický Febiofest pořádat a pokusit se mu vrátit někdejší lesk a slávu“, vysvětluje s úsměvem Jan Motyčka.

Obrovský přínos Febiofestu spočívá především v jeho dramaturgii: Fero Fenič se už před 24ti lety rozhodl dělat filmový festival jinak a nepromítat pouze filmy za účelem jejich dalšího prodeje televizním společnostem, jako tomu bývá na ostatních přehlídkách, ale především proto, aby si tuzemští fanoušci kinematografie mohli učinit ucelený obrázek o světovém vývoji v tomto uměleckém oboru. Právě akcent na diváka je tím, co činí Febiofest výjimečným a skutečnost, že se neomezuje pouze na hlavní město Prahu, ale „vyjíždí“ do dalších regionů, jeho výjimečnost povyšuje na druhou. „Naší velkou motivací bylo a je vytvořit z pardubického Febiofestu jednu ze dvou největších kulturních událostí roku“, dodává Jan Motyčka. „Tou druhou je samozřejmě Letní kino. Jak v něm, tak v rámci Febiofestu se snažíme divákům přinést něco, co jinde nezažijí. Proto jsme se letos rozhodli propojit kinematografii s další uměleckou disciplínou – tentokrát s architekturou, proto pořádáme mimořádnou projekci na mimořádném místě. To, že volba padla na tvorbu největšího představitele architektonické moderny Josefa Gočára vůbec nebyla náhoda, protože právě on vnesl na začátku minulého století do Pardubic svěží architektonický vítr a závan světovosti – což dokazuje jak jeho budova hotelu Grand, v němž budeme pardubický Febiofest slavnostně zahajovat, tak Automatické mlýny, které vytvořil pro sourozence Winternitzovy a které v té době svým pojetím neměly obdoby. Právě v nich pardubický Febiofest zakončíme, a to stylově projekcí Habermannova mlýna režiséra Juraje Herze. Ten je letos předsedou mezinárodní poroty Febiofestu, takže tím dojde k propojení hned několika linií a vrátíme se zároveň k tradici pořádání netradičních projekcí na netradičních místech,“ říká Jan Motyčka.

mlyny Netradiční projekce na netradičních místech pořádala společnost Cinema Time až do roku 2011 a těšily se velkému zájmu veřejnosti. Těmi nejúspěšnějšími se staly projekce Herzova Spalovače mrtvol v prostorách pardubického krematoria, oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela v prostorách pardubického nádraží za přítomnosti představitele titulní role Miloše Hrmy Václava Neckáře, speciální projekce Tmavomodrého světa v prostorách letiště, na níž zavítal i režisér Jan Svěrák společně s hlavním protagonistou Ondřejem Vetchým, uvedení polského filmu Andrzeje Wajdy Katyň v prostorách bývalé vojenské posádky, projekce dokumentu Občan Havel přikuluje ve stylovém prostředí sladovny pardubického pivovaru za účasti režiséra snímku Jana Nováka. Tradici originálních projekcí ukončilo v roce 2011 Zapomenuté světlo režiséra Vladimíra Michálka v působivém prostředí pardubického kostela Zvěstování Panny Marie, poté převzal pořádání Febiofestu jiný organizátor. Letos se tedy netradiční projekce vrací a stane se v Gočárových Automatických mlýnech poctou tvorbě Juraje Herze, který bude osobně přítomen. Pardubický Febiofest bude letos velmi vstřícný i k dětem: kolekce filmů pro děti a mládež Febiofest Junior je už tradicí, stejně jako skutečnost, že na více než 10 projekcí budou mít žáci pardubických základních škol vstup zdarma. S Febiofestem Junior souvisí i další mimořádná akce, která se koná výhradně v rámci pardubického Febiofestu: tematická výtvarná soutěž pro všechny juniory, kteří mají výtvarný talent nebo rádi malují. Tentokrát je vyhlášeno téma „Letní kino mých snů“ a autoři se libovolnou technikou pokusí vytvořit atraktivní a poutavý filmový plakát. Jednotlivé návrhy soutěžících budou vystaveny a stanou se originální součástí festivalové výzdoby. Vítězný návrh se pak stane oficiálním plakátem 12. ročníku Pardubického letního kina, které společnost Cinematime pořádá letos během prázdnin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 12 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi.jpg