Dnes má svátek Marek , zítra slaví Oto .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_0827edit_web.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Lipka na Lipce skončila třetí

70497aLípa z Lipky na Chrudimsku, která po celý únor soutěžila o titul Evropský strom roku 2017, skončila v soutěži s téměř 15 tisíci hlasy na třetím místě. V internetovém hlasování o strom s nejzajímavějším příběhem ji předběhly jen dva duby z Polska a Walesu. Pořadatelé soutěže z Environmental Partnership Association dnes v Evropském parlamentu v Bruselu odtajnili výsledky hlasování a předali putovní cenu zástupcům polského stromu. Celkový počet hlasů letos v soutěži dosáhl více než 125 tisíc. Lípa do evropského kola postoupila díky vítězství v národní anketě Strom roku, která momentálně hledá další adepty. Podrobnosti o tom, jak strom nominovat jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Internetového hlasování se účastnily stromy z šestnácti evropských zemí. 800 let stará Lípa z Lipky u Horního Bradla patřila k nejstarším z nich. „Její historie je úzce spojená s nedalekým panským sídlem. A díky účasti v evropském kole jsme se dověděli další zajímavý střípek z minulosti lípy. Jedna chrudimská rodačka se s námi podělila o příběh své praprababičky, která pracovala na zámku v kuchyni, ze služby si přinesla nemanželského syna a už se nikdy nevdala. Teď vždy když tato prapravnučka k lípě zamíří, odpočívá pod ní a myslí na své předky. Jak to měla zakladatelka rodu těžké, jestli pod lípou také sedávala,“ vypráví koordinátorka ankety Strom roku Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Vítězem sedmého ročníku evropské ankety se stal s více než 17 tisíci hlasy Dub Josef z polské obce Wiśniowa. Rodinu Mycielských kdysi tak okouzlila krása místa, kde roste, že si zde koupila panské sídlo. Zámek se stal kulturním a vzdělanostním centrem celého regionu. Nejen díky svému vzhledu si dub vysloužil vyobrazení na polské bankovce sta zlotých. Během druhé světové války se dub stal útočištěm šestičlenné židovské rodiny, která se zde tři měsíce skrývala před nacisty. Cenu od dřevosochaře Martina Patřičného navrhovatelům vítězného stromu dnes v Evropském parlamentu předal ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata a europoslanec RNDr. Pavel Poc. „Každým rokem tato jedinečná iniciativa vzniká v nějakém koutu Evropy jako malé semínko naděje, které postupně vyroste až na celoevropskou úroveň, a to především díky podpoře své místní komunity. Je skvělé, že v letošním ročníku soutěže přivítáme v Evropském parlamentu finalisty už z 16 evropských zemí,“ říká Pavel Poc, který akci v parlamentu zaštítil.

Lípa z Lipky loni na podzim zvítězila v národním kole ankety Strom roku. Nadace Partnerství dnes odstartovala její další ročník a kdokoli může až do 30. dubna 2017 do ankety nominovat svůj oblíbený strom. Příležitosti by se měli chopit zejména aktivní lidé, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí. Díky finálovému hlasování totiž mohou získat peníze na ošetření stromu, výsadbu nových nebo jejich propagaci. Informace, jak strom přihlásit, zájemci najdou na www.stromroku.cz.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 13 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg