Dnes má svátek Jiří , zítra slaví Marek .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kočka1.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
JAN PERNER SLAVÍ 200 LET

7_2015Dvou set let by se letos dožil projektant a stavitel železnic Ing. Jan Perner. Rodák z Bratčic u Čáslavi je s Pardubicemi a Pardubickým krajem pevně spjat. Bydlel v Pardubicích, v choceňském tunelu se těžce zranil, když se uhodil do hlavy o vrata a ve městě perníku nakonec zemřel. Bylo mu pouhých třicet let. Jak budou vypadat oslavy božského železničáře?

 

JAN PERNER

Jan Perner se narodil jako mlynářský synek 7. září 1815 ve středočeských Bratčicích. Otec si přál, aby po něm jednou převzal mlýn, ale Jan chtěl studovat. V roce 1836 se Perner dočetl v novinách, že známý železniční odborník Ing. F. A. Gerstner hledá české inženýry pro stavbu železnic v Rusku. Gerstner Pernera znal ze školy a tak jej přijal. Nejdřív mu ale doporučil studijní cestu do Anglie. Perner se dvěma dalšími inženýry se vydal přes Německo a Belgii na britské ostrovy a odtud zamířil do Petrohradu. Všude pilně studoval a vše pozoroval. Jenže v Rusku se inženýrům nedařilo, Perner měl neshody i s Gerstnerem a dokonce tamní policií a ještě v roce 1836 musel projekt opustit. Odjel do Haliče, pobýval ve Lvově. V roce 1840 dostal Perner místo pomocného projektanta u Severní dráhy Ferdinandovy (trať z Vídně na Břeclav a dále na sever). Tam se osvědčil a natolik zdokonalil, že když se začala připravovat stavba železnice spojující Vídeň s Prahou a dále se Saskem a ve Vídni vzniklo Generální ředitelství státních drah, byl Perner doporučen na funkci jednoho ze šestice vrchních inženýrů. Vedl tzv. trasovací oddíl, který měl vytyčit nejvhodnější směr trati z Prahy do Drážďan. Když bylo rozhodnuto o vedení tratě z Olomouce do Prahy tak, jak ji známe dnes, řídil Perner projekční práce stavby tratě mezi Českou Třebovou a Prahou a současně byl stavbyvedoucím úseku z Pardubic do Prahy.

V té době přesídlil do Pardubic i Pernerův otec, v roce 1841 tu koupil mlýn zvaný Valcha. Mlýn stál přibližně v místech, kde ústí dnešní Pernerova ulice, na řece, která tekla místo dnešní Sukovy třídy.

Asi nikdo netušil, že už za čtyři roky bude tento rodinný mlýn i místem, kde Jan Perner zemře. Stalo se tak 10. září 1845, pouhý den poté, co se mladý projektant smrtelně zranil při inspekční cestě v choceňském tunelu a jen asi měsíc poté, co byla v srpnu 1845 slavnostně zprovozněna trať mezi Prahou a Olomoucí.

ROK JANA PERNERA

Jan Perner zemřel ve věku 30 let a tří dnů. Výročí jeho narození i úmrtí je datováno v jednom zářijovém týdnu a právě v tomto období se uskuteční i hlavní část celoročních oslav Roku Jana Pernera. Slavit se bude nejen v rodných Bratčicích, ale také v Pardubicích a dalších městech Pardubického kraje, kde Jan Perner zanechal svou stopu. Krajské město se na oslavy už náležitě vyzdobilo. Metropolí zavlály červenobílé šály poutající nejen na oslavy, ale lákající také na webové stránky www.rokjanapernera.cz Ty totiž nabízejí to nejdůležitější – podrobný program oslav. Poděkování tady patří magistrátu i Společnosti Jana Pernera.

HROBKA V REKONSTRUKCI

Společnost Jana Pernera je neziskovka, která se podobně jako celá řada dalších organizací, subjektů, ale i dobrovolníků podílí na přípravě programu. Jejím velkým úkolem je opravit rodinnou hrobku Pernerů na pardubických městských hřbitovech a slavnostně ji odhalit právě v týdnu hlavních oslav. Hrobku za symbolickou korunu koupila společnost od rodiny významného českého architekta Ladislava Machoně, který byl s Pernerovými spřízněn. Společnost na restaurátorské práce získala příspěvky od Pardubického kraje a města Pardubice a na spolupráci se dohodla se skutečskou firmou Grano. „Děláme různé věci, od Veleslavína přes různé památkově sledované projekty. Tohle je zajímavý projekt, protože je krajový a má to význam pro dopravu – a my dopravní stavby děláme,“ komentoval opravy hrobky jednatel společnosti Grano Vlastimil Nešetřil.hrobka_6

PŘIJEDE I PREZIDENT

Účast na železničních oslavách již potvrdila i hlava státu, prezident Miloš Zeman. Podle koordinátora dopravy v Pardubickém kraji Zdeňka Štengla by měl prezident přijet v salonním voze T.G. Masaryka na počátku září. Jedním z úkolů prezidenta bude odhalit opravené místo posledního odpočinku stavitele železnic.

ŽELEZNIČNÍ DEN

Skutečný vrchol Roku Jana Pernera nastane v sobotu 12. září, kdy se Pardubice promění v Pernerovo město. Na hlavní nádraží přijede speciálně vypravený parní vlak z České Třebové se zastávkami v Chocni a v Ústí nad Orlicí. V Pardubicích a v Rosicích nad Labem pak bude připraven bohatý program – od výstav modelů železnic až po ukázky historických kolejových vozidel, expozice legionářského vlaku či přistavení kinovozu Českých drah. Nebudou chybět koncerty, taneční vystoupení, kostýmované skupiny nebo třeba dobový jarmark. Znovu ožije i bývalé kino Sirius na pardubickém nádraží, kde budou po celý den promítány filmy s železničářskou tématikou. S programem se připojí i Východočeské muzeum, které připravilo „Mašinkový víkend“ a lidé sem budou moci dojet historickými trolejbusy od budovy nádraží. Slavnostně bude také odhalena pamětní deska, která se snad jednou stane i základním kamenem projektu modernizace přednádraží.  (red)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 14 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg