Dnes má svátek Valérie , zítra slaví Rostislav .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

1239017_4783429842283_877515839_n.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Perner napodobí Kašpara: MÍSTO JEHO POSLEDNÍHO ODPOČINKU MÁ PROJÍT OPRAVOU

Perner

Nejenom Vyšehrad je místem odpočinku velikánů české historie. Osobnosti, o kterých pojednávají učebnice dějepisu, najdete i na pardubickém hřbitově. O notný kus dopředu posunuli ve své době vývoj třeba baron Artur Kraus, průkopníci aviatiky Jan Kašpar nebo Eugen Čihák či stavitel železnice Jan Perner. Některé hrobky osobností ovšem nejsou v právě nejlepší kondici a naprosto nepochopitelně lze na městském hřbitově najít i hroby určené k likvidaci, ve kterých odpočívají čestní nebo významní občané města. A zmínit bychom mohli i případ, kdy ostatky pro město významného člověka zmizely v nenávratnu…

Pro příznivce železnice je letošní rok, a především měsíc září, velmi významný. Před dvěma sty lety se totiž narodil stavitel železnice Jan Perner, od jehož smrti zároveň uplyne kulatých sto sedmdesát let. Jak je totiž známo i dětem školou povinným Jan Perner zemřel krátce po svých třicátých narozeninách, když jako stavitel Severní dráhy císaře Ferdinanda při jízdě vlakem kousek za choceňským tunelem narazil hlavou na návěstní sloupek.

Jan Perner zemřel v Pardubicích v domě svého otce. Jeho ostatky leží v hrobce u zdi ve staré části pardubického hřbitova. Na hrobce najdete nápis: RODINA PERNEROVA A MACHOŇOVA. Pokud vás teď napadlo spojení s Machoňovou pasáží v centru Pardubic, máte pravdu. Hrobka byla navržena významným českým architektem Ladislavem Machoňem a je společná pro obě rodiny. „Ze studia rodokmenů jsem získal pocit, že maminka mého dědy (Ladislava Machoně – pozn. red.) je rozená Pernerová,“ vysvětlil propojení rodin vnuk architektonické legendy Jiří Machoň. „Nevím úplně přesně, kam do rodiny Pernerových zasahuje. Jan Perner děti neměl. Pokud maminka dědy byla Pernerová, o generaci mladší než Perner, je jasné, že Jan Perner měl přinejmenším jednoho bratra a ten musel mít dceru.

ZAKLADATELÉ DOPRAVY

Už od loňska funguje na pardubickém hřbitově takzvaná stezka zakladatelů dopravy, tedy malý okruh, který zavede návštěvníky na místa, kde leží osobnosti podílející se na rozvoji tohoto odvětví v českých zemích. Jedním ze zastavení je hrobka průkopníka avitatiky Jana Kašpara. Ta byla ještě před pár lety v dezolátním stavu. Vznikla proto Společnost Jana Kašpara, která sehnala finanční prostředky a místo posledního odpočinku legendárního „muže na létajícím stroji“ nechala kompletně zrekonstruovat.

Hrobka, v níž leží Jan Perner, je na tom o poznání lépe, snad i díky tomu, že jí dal podobu významný architekt. Ovšem i na tomto místě se podepsal zub času a hrobka si bezesporu zaslouží péči zručných rukou řemeslníků. Pardubický historik Jiří Kotyk stojí v čele neziskové organizace Společnost Jana Pernera, která by se o to měla postarat. První krok již učinila – za symbolickou jednu korunu převzala od vnuka architekta Machoně hrobku do své péče. „Pro Společnost Jana Pernera znamená převod hrobky velký úspěch, ale zároveň i obrovskou zodpovědnost do budoucna. Musíme si uvědomit, jaké místo to je,“ prohlásil po podepsání smlouvy o převodu Jiří Kotyk. „Rádi bychom ho pro další generace zachovali a vylepšili tak, aby bylo opravdu místem, kde budeme moci vzdávat ústu velkému projektantovi železnice.“ Zlepšení stavu hrobky si od jejího převedení na Společnost Jana Pernera slibuje i vnuk architekta Machoně Jiří, který do Pardubic přijel se svou sestrou Věrou Proškovou. „Rozhodli jsme se, že hrobku symbolicky prodáme společnosti, která zachová pietu jak Janu Pernerovi tak rodině Machoňů. Nakonec jsou to všichni Pardubáci, mají k tomu výrazně blíž,“ vysvětlil Machoň, který žije v Praze.

BUDOUCNOST HROBKY, OSLAVY ROKU JP

Společnost Jana Pernera, dobrovolný neziskový spolek, má před sebou gigantický úkol. Sehnat dostatečné množství finančních prostředků, které pokryjí náklady na opravy hrobky Jana Pernera. To vše během několika měsíců, aby toto pietní místo bylo připravené na oslavy roku Jana Pernera. „Společnost vnímá výročí jako velkou příležitost. Jsou to dvě kulatá výročí mapující mladý třicetiletý život, který měl před sebou ještě mnoho dalších plánů,“ konstatuje Jiří Kotyk. „Kdybych měl popsat harmonogram oslav Jana Pernera, možná by mi hodina nestačila. Akce nebudou mít jen regionální dopad, jejich význam bude celostátní a pokud se nám podaří program uskutečnit v plánovaném rozsahu, bude to velký úspěch.

Společnost Jana Pernera věří, že se podaří získat peníze na opravu hrobky například prostřednictvím grantů a že si zainteresované instituce uvědomí význam osobností jako byl Jan Perner a pomohou s jejich důstojným uctěním.   (mes)



Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 33 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi.jpg