Dnes má svátek Marek , zítra slaví Oto .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

image-79c7e7cbb1fe531e1664bda97bac9b7042161947d53cffacae0a4417cd5453cd-V.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Stane se třída Míru skutečně reprezentativním BULVÁREM?

Tda_Mru_celkov_pohledKrálovská třída, Wilsonova třída, Na zeleném, Stalinova třída… dnes třída Míru. Hlavní pardubický bulvár kdysi tvořily nízké domky a svou současnou podobu začala nabírat až po požáru v první polovině devatenáctého století. Nyní, ve druhé dekádě století jednadvacátého, se dočkala další výrazné změny. Letos v březnu začala její důkladná rekonstrukce, která je ale provázena velkými problémy. Ty také z velké části stojí za změnou ve vedení pardubické radnice.

Na rekonstrukci třídy Míru se můžeme dívat z mnoha různých úhlů a popsat o ní stohy papíru. My jsme se zaměřili na několik vybraných bodů a o jejich komentář požádali nového šéfa pardubické radnice. Ten už před časem prohlásil, že rekonstrukci hlavního pardubického bulváru bedlivě hlídá.

SLOUP

Možná si ještě pamatujete, že se na třídě Míru počítalo s postavením „aviatického pomníku“. Proběhla soutěž návrhů, porota vybrala vítěze… sakumprásk to přišlo na osm set tisíc. Pak se ale přišlo na to, že je problém s podložím a cena za čtyřicetimetrový sloup s větrným rukávem zapuštěný dvanáct metrů do hloubky se změnila z 1,2 milionu na 2,7 milionu. A tak dostal od tehdejšího zastupitelstva stopku. „Teď se mi ozval autor s tím, jestli stále uvažujeme o realizaci tohoto projektu,“ řekl Bulváru primátor Martin Charvát. „Musíme se na to podívat, získat podrobné informace. Mě se na tom nelíbí, že předchozímu vedení města se poněkud rozjel tento koncept, kdy dopředu byla avízovaná určitá cena a po dokončení projektové dokumentace začala růst rapidně nahoru. To se mi nelíbí.“ Přestože minulé zastupitelstvo projekt pomníku pohřbilo, primátor chce, vzhledem k tomu, že se mu ozval autor projektu, tento někdejší záměr analyzovat a posoudit jeho pro a proti. „Nelíbí se mi především dvojnásobná cena, svůj názor na estetičnost navrženého projektu si nechám pro sebe, panu architektovi ho sdělím až při osobním jednání,“ uvedl na dotaz, zda se mu pomník v podobě vysokého sloupu líbí, primátor.

HISTORICKÝ TROLEJBUS

Doprava na třídě Míru ano, doprava na třídě Míru ne, budou tam jezdit trolejbusy, nebudou tam jezdit trolejbusy. To bylo téma častých hádek předchozího zastupitelstva. Současný první muž radnice vyslovil myšlenku pustit na třídu Míru jako jakousi turistickou atrakci historické trolejbusy. „Kolegové mají na radnici v současné době mají zadaný úkol zpracovat koncepci dopravy na třídě Míru ve vazbě na podmínky udržitelnosti,“ připomíná primátor důležitý aspekt všech projektů podpořených z evropských fondů. V případě, kdy ten, kdo získá na svůj projekt dotaci, změní svévolně třeba formu využití svého díla, hrozí mu vracení poskytnuté podpory. „Předchozí vedení nám zanechalo určité závazky vyplývající z projektu a s tím se musíme poprat. Kolegů, kteří připravují koncepci dopravy na třídě Míru, se proto budu ptát, zda by provoz historických trolejbusů splnil požadované podmínky. Ve hře je třeba otázka četnosti provozu,“ vysvětluje Charvát. Jde totiž o to, že v projektu může být uvedena frekvence trolejbusů a historických vozidel přece jenom nejsou plné garáže, takže by nemusely být schopné tuto podmínku plnit. „Ale určitě by se mi historické trolejbusy na třídě Míru líbily, bylo by to ideální řešení třídy Míru jako pěší zóny s dopravou jako pardubické specifikum,“ dodává primátor.

DISKUTOVANÁ DLAŽBA

Velké diskuze kolem probíhající rekonstrukce třídy Míru vyvolala pokládka dlažby. Dlužno říct, že pokládat dlažbu za prakticky plného provozu, to společně s bolavými koleny dlaždičům určitě nikdo nezávidí. Nicméně ani občané města jako laici, ani radnice coby vlastník nebyli spokojeni s kvalitou pokládky. „Stav se sice zlepšil, stále ale máme určité výhrady,“ říká k tomu Charvát, který deklaroval, že kvalitu prací na třídě Míru si ohlídá. „V tuto chvíli je důležité, že klimatické podmínky umožňují položit co nejvíc dlažby než přijde opravdová zima a dodavatel posílil svoje kapacity a opravdu se snaží toho udělat co nejvíc.“ Primátor počítá s tím, že až začne mrznout a padat sníh, je možné pracovat na opravách některých případně špatně položených úseků dlažby. Je totiž možné postavit vyhřívané stany a části stavby opravit. „Kvalita se nám stále nelíbí, dodavatel pracuje na zlepšení a dozor to naštěstí tvrdě hlídá,“ konstatuje Charvát.

„SKLENÍK“ U KRA-KRA

Třídu Míru s historickou částí Pardubic spojuje podchod, který je zčásti obsazen restaurací Kra-Kra. Její provozovatel postavil u vstupu do podchodu načerno „zaskleníkovanou“ předzahrádku, o níž ale úřady rozhodly, že musí být odstraněna. Termín: 30. listopadu. Jsme ve druhé polovině prosince a skleník stále stojí. Nedopadne to nakonec jako u jiných nelegálně postavených staveb a nezůstane skleník na svém místě? „Stavební úřad učinil příslušné správní kroky a to co se tam nyní děje, to je na provozovateli restaurace. V lednu na radě dostaneme informace od vedoucího stavebního odboru, jak se situace vyvíjí a přijmeme příslušná opatření,“ tvrdí primátor a ujišťuje, že k legalizaci stavbičky rozhodně nedojde. „Není cesta to rozhodnutí změnit, likvidace objektu je jenom otázka času. Jednali jsme také s provozovatelem restaurace a ten nás ujistil, že v lednu zahájí demolici.(mes)


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 47 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi 2.jpg