Dnes má svátek Rostislav , zítra slaví Marcela .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

P1236896860.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
TREFA >>Jakub Rychtecký, nejmladší člen Zastupitelstva města Pardubic

Jakub Rychtecký, nejmladší člen Zastupitelstva města Pardubicrychteck_7


Myslíte, že současné vedení radnice celé čtyři roky pracovalo efektivně a ku prospěchu obyvatel Pardubic? (Táňa)

To nejlépe posoudí občané města v podzimních komunálních volbách. Zkusím uvést několik konkrétních příkladů. Pro mě osobně je podstatné, že se sociální demokracii podařilo prosadit spravedlivější daň z nemovitosti, neboť v některých částech města byla v minulosti nepoměrně vyšší. V některých domácnostech se to projevilo úsporou až pět set korun, samozřejmě v závislosti na velikosti vlastněné nemovitosti.

V období 2011-2014 jsme proinvestovali s přispěním dotačních titulů okolo dvou miliard korun. Z toho velká část šla do zateplení škol a školek, například na ZŠ Závodu míru čekali na rekonstrukci již několik let. Podařilo se dotáhnout rekonstrukci plaveckého areálu, 180 milionů šlo do sídliště Dukla – Višňovka, investovalo se i do sportovišť a parků. V parku Na Špici právě v těchto dnech dokončují most přes řeku.

Jako předseda sociální a zdravotní komise jsem rád, že se nám podařilo prosadit 11,5 milionu korun navíc v rozpočtu města na sociální služby určené zejména zdravotně a mentálně postiženým klientům, ale i ohrožené mládeži. Museli jsme řešit situaci, kdy se stát na financování těchto služeb ještě za vlády Petra Nečase vykašlal. Pád těchto služeb jsme nemohli dopustit, peníze jsme na to vzali z příjmů z výherních hracích automatů, což je podle mého názoru principiálně správně.

Je však férové přiznat, že vše není růžové. Klíčové investice, které jsou nejvíce vidět, se nedaří podle našich představ. Tyršovy sady nabraly obrovské zpoždění, protože se náměstku Brendlovi (Pardubáci) jeho přístupem podařilo zmobilizovat snad všechna zelená občanská sdružení v Pardubicích a okolí. V případě třídy Míru to drhlo v koalici. Sdružení pro Pardubice s TOP 09 pro mě zcela nepochopitelně prosazovaly s opozicí v zastupitelstvu třídu Míru s dopravou tak dlouho, dokud se jim to nepodařilo. Jedním z důsledků opakovaných a nekoncepčních hlasování jsou „vydařené“ sloupy. Pro mě jako zastánce pěší zóny to byla asi nejtěžší věc, kterou jsem musel jako nováček v zastupitelstvu zkousnout.

Pane Rychtecký, vedete klub sociální demokracie v zastupitelstvu, proč jste na kandidátce pro podzimní volby až tak daleko? Četl jsem některé vaše názory a většinou s nimi souhlasil, nechtěl byste třeba usilovat o místo primátora nebo radního? (Jeník)

Protože sedmička je šťastné číslo, sedm bylo také statečných ;-) Těší mě, že jsem vás svými názory oslovil. Pořadí na kandidátce v komunálních volbách nepovažuji za tak podstatné, když je zde umožněno vybírat kandidáty napříč kandidátkami. Naším jediným kandidátem na primátora je Vladimír Ninger, který má bohaté zkušenosti nejenom z operačního sálu, ale především z řízení nemocnice. Pokud bych byl osloven, abych se stal radním, musel bych takovou nabídku zvažovat i ve vztahu ke své současné práci na Pardubickém kraji, která mě naplňuje a baví. Nerad utíkám od nedokončené práce. Na druhou stranu si uvědomuji, že jako radní může člověk mnohem více prosazovat své názory. Řadový zastupitel to má mnohem obtížnější. Nechci jen kritizovat a nečinně přihlížet tomu, co se v našem městě děje. Do budoucna bych se chtěl angažovat více ;-)

Prý čekáte doma přírůstek. Co to bude, kluk nebo holka? A máte už jméno? (Zdena)

Čtenáři Bulváru vědí vše ;-) Ano, čekáme. Pokud se ultrazvuk a pan doktor nespletli, tak tříletý Vojtíšek dostane pod stromeček sestřičku Emičku. Všichni tři se na ni už moc těšíme. I když se to nemá, tak jsem neodolal a koupil jí na léto jedny princeznovské šatičky.

Všecky ty strany dneska sou verbeš akorát se hádaj mezi sebou berou velký prachy a mi dřeme za pár korun. Za komunistů sem se měl stokrát lepší. Proč to nemůže bejt jako dřív mně by jedna strana stačila? (nevolič)

Z toho, co jste napsal, mě zamrazilo. To nemůžete myslet vážně! Jak říkal prezident osvoboditel Masaryk, na budování demokracie je třeba 60 let. My za sebou máme první třetinu, věřím, že mladší generace už nebude tolik zdeformovaná komunistickým režimem a posuneme díky tomu naši republiku a pojetí politické kultury dále. Čeho se skutečně obávám, tak jsou subjekty typu Věcí veřejných a ANO, kdy byznysové skupiny nepokrytě prorůstají do politiky a skupují rozhlasová a tištěná média. Nerad bych se dočkal podobné situace, která nastala v Itálii za Silvia Berlusconiho.

Co si, pane Rychtecký, myslíte o současné paní primátorce a o jejích předchůdcích? Zdá se Vám, že byla lepší nebo horší? (pisatel ze Svítkova)

To ukáže až čas. Navíc se nechci pouštět do hodnocení koaličního partnera, nepovažuji to za korektní. Obecně lze říci, že Pardubice potřebují primátora, který bude pevný ve svých názorech, neměl by prát špinavé právo přes média, měl by být tou osobou, která koaliční partnery spojuje a nerozděluje, neměl by si hrát na koalici a opozici, neboť nesedíme v Parlamentu a toto divadlo občany akorát otravuje. To se samozřejmě odráží v jednotlivých projektech.  Podle těchto kritérií každý může ohodnotit paní primátorku a primátory před ní.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 37 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg